Ademhalingstechnieken bij stress
Verkeerde ademhaling -> hyperventilatie
Een verkeerde ademhaling resulteert meestal in een onprettig gevoel in je lichaam. Wanneer je gestrest bent, heb je vaak de neiging om dieper te gaan ademhalen. Dit kan een hyperventilatie aanval uitlokken. Wanneer je gaat hyperventileren, adem je hoog vanuit de borstkas. Je ademt dan veel zuurstof in en meer koolstofdioxide uit. Vooral dat laatste kan diverse klachten veroorzaken zoals:
- Beklemmend gevoel of zelfs pijnlijk gevoel op de borst
- Buikpijn, overgeven misselijkheid
- Hartkloppingen
- Droge
- Droge mond
- Duizeligheid
- Warm of koud worden
- Stijfheid, trillingen
Waarom je verkeerd ademhaalt bij stress
Allereerst is het belangrijk om bewust te worden van jouw ademhaling. Het kan zo zijn dat je zelf niet eens door hebt dat je verkeerd adem haalt. Let eens op wanneer je gestrest bent, hoe jouw ademhaling verloopt. Je ademt waarschijnlijk veel dieper in en uit en doet dit meestal vanuit de borst. Dit is een typische ademhaling bij stress en helpt je eigenlijk niet. De reden dat jouw lichaam dit gaat doen is omdat je stress of angst voelt. Je lichaam reageert heel primair, het geeft adrenaline af, waardoor je in de vecht of vlucht modus komt. Hierdoor ontstaat onder andere de versnelde borst ademhaling. Deze vecht of vlucht reactie stamt nog uit de tijd dat wij in het wild leefden en continu op onze hoede moesten zijn.
Ademhalingstechnieken bij stress
Een goede techniek die direct toe te passen is, gaat als volgt:
Zorg ervoor dat je ademhaalt naar je buik en niet in je borstkas. Als je wilt kun je je hand op je buik leggen om te voelen of deze omhoog komt bij een inademing.
- Adem rustig in 4 seconden diep in naar je buik.
- Hou je adem 4 seconden vast
- Adem langzaam uit en tel daarbij 6 seconden
- Adem weer in 4 seconden naar je buik
- Blijf dit een poosje herhalen, totdat je merkt dat je rustiger bent geworden